Sfântă Maria, pentru noi, roagă-Te

Şi a trecut şi ziua de 14 august 2011, dată la care am demarat proiectul „Drumul lui Pintea”. După cum aţi observat în articolul anterior, au existat şi nemulţumiri. Nu de ordin material (că şi aşa Gusti a fost acuzat că a primit 8000 de lei, da’ nu ştim de la cine şi când), dar mai ales de ordin sufletesc. Ţinem să menţionăm că acţiunea de duminică, 14 august 2011 de la Măgoaja, a fost realizată cu fondurile proprii ale celor care s-au implicat direct în acţiune, respectiv a celor pe care i-am menţionat în articolul anterior.

Nu poate să nu mă doară (cel puţin pe mine) faptul că dintre oficialităţile Comunei Chiuieşti, satul Măgoaja, nu a fost prezentă nici o persoană; ştiu de decesul colegului domniilor lor şi transmitem pe această cale condoleanţe familiei, dar cel puţin o persoană putea să treacă pe la noi şi (cel puţin să ne înjure) să ne salute.

Ştim că ceea ce am realizat noi a încurcat planurile politice ale edilului şef din 4 septembrie, dată la care are loc în Chiuieşti (?!?) o serbare câmpenească în memoria lui Pintea, născut în Măgoaja, serbare în care nu se poate pierde prilejul de a fi rostite discursuri politice (anual). Una dintre nedumeririle sătenilor din Măgoaja este ce legătură are Chiuieştiul cu Pintea şi de ce nu se rezolvă problema Căminului Cultural din Măgoaja precum şi a terenului pe care se desfăşura mai demult serbarea comemorativă a lui Pintea? Dacă în centrul satului Măgoaja, reprezentativ pentru Pintea, există un cămin „cultural” într-o stare de degradare continuă, ne întrebăm ce fel de gospodar este Primarul comunei Chiuieşti şi cum are grijă de oamenii care l-au ales şi pe care a ales să-i păstorească?

Bătrânii satului spun, cu lacrimi în ochi, că au făcut muncă voluntară şi au pus cărămidă pe cărămidă la construirea Căminului, iar acum clădirea este în paragină. Am înţeles că se va atribui o altă destinaţie Căminului Cultural, respectiv, aşa cum scrie pe site-ul Primăriei Chiuieşti, „se va amenaja centru de zi pentru persoane vârstnice şi amenajat pentru sală de nunţi”, dar până atunci cred, cu umila mea părere, că se impune măcar o conservare a Căminului „Cultural”. Când va fi făcută această renovare… fără comentarii. Nu are rost să comentăm priorităţile de realizat de către Consiliul şi Primăria Comunei Chiuieşti pentru localităţile aparţinătoare, întrucât aparatul primarului ştie mai bine decât noi.

Rugămintea noastră ar fi ca, dacă nu există posibilitatea ca în viitorul apropiat să se primească finanţare pentru proiectul care se doreşte să se realizeze, respectiv acel centru de zi pentru persoane vârstnice (oare care persoane vârstnice?) să vă gândiţi la posibilitatea aprobării de către domnia voastră, domnule Primar, prin compartimentul urbanism a unei autorizaţii pentru executarea unei lucrări de reabilitare a Căminului „Cultural”, lucrare executată fără a solicita nici un sprijin din partea autorităţilor locale, doar prin muncă voluntară din partea oamenilor cărora le pasă. Domnule Primar, din respect faţă de bătrânii satului, vă rugăm să aprobaţi o eventuală reabilitare, din fondurile noastre proprii, a Căminului Cultural din Măgoaja. Îi lăsăm pe cei de la centru care gestionează fondurile publice să finanţeze antiromânismul, iar noi, din fondurile proprii, punând la dispoziţie ce avem mai scump, sufletul, vom finanţa o părticică din România.

De apă sau canalizare nu are rost să povestim întrucât cunoaştem situaţia din toată ţara; interesant e faptul că serbarea care are loc an de an în 4 septembrie se realizează din sponsorizări (aşa cum afirmă în diverse interviuri domnul Primar), iar lucrările de reabilitare (care există dar lipsesc cu desăvârşire) la Căminul Cultural se realizează din…

Cât despre presa care şi ea a existat dar a lipsit cu desăvârşire de la manifestările din Măgoaja, excepţie făcând Grupul de presă Alcero, nu putem să sperăm decât că acolo unde au fost să facă baie de mulţime şi de politicieni au mâncat şi s-au ghiftuit mai bine decât ar fi mâncat alături de noi, la Măgoaja (o farfurie de ciorbă de post, un castron de sarmale de post şi câte o bucată de mălai fiert). Nu de alta, da suntem conştienţi că un proiect pus la cale de doi necunoscuţi (că Augustin Georgiu şi cu mine ne-am cunoscut propriu zis în după-amiaza zilei de sâmbătă, 13 august 2011) este nul în comparaţie cu vizitele religioase, pardon, politice, ale oamenilor de stat care participă anual la (ţiganiada de acum) mănăstirile cu hramul Adormirii Maicii Domnului (Moisei, Rohia, Nicula şamd), mănăstiri transformate din loc de pelerinaj în loc de propagandă electorală şi în magazine ambulante ale „viu-coloraţilor”. Mulţumim presei din Maramureş şi, totodată, presei din Cluj, care a fost invitată dar a hotărât că nu „se merită” o deplasare într-un sat uitat de lume şi de Dumnezeu, loc în care au avut loc manifestări din suflet pentru suflete.

În concluzie, mulţumim sătenilor din Măgoaja, gazdele noastre şi, totodată, mulţumim celor care nu ne-au încurcat.

Cu stimă, al dumneavoastră Bogdan Ţicală, de Vişeu, de Maramureş

One thought on “Sfântă Maria, pentru noi, roagă-Te”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *